Pages

3 June 2009

Bun inti cokelat


Bahan-bahan (8 biji):
Bahan2 inti cokelat:

20gm tepung kek - kalau berada di UK boleh guna sponge flour
50gm gula pasir
1 biji telur putih
80ml susu segar - pada suhu bilik
18gm serbuk koko
10gm mentega

Bahan2 untuk doh:
270gm tepung roti (high protein flour)
30gm tepung kek
5gm (1 1/2 camt) instant yeast
15gm susu tepung
40gm gula kastor
1/4 camt garam
125gm susu segar
1/2 biji telur
75gm whipping cream atau heavy cream

sedikit olive oil - untuk sapuan atas roti

cara:
  • inti: campurkan gula, tepung kek dan telur putih ke dalam mangkuk adunan
  • gaulkan sehingga sebati
  • masukkan susu ke dalam mangkuk tahan panas dan panaskan dengan api sederhana panas sehingga hampir2 mendidih
  • kemudian masukkan serbuk koko dan kacau sehingga sebati
  • masukkan campuran putih telur tadi ke dalam adunan kok dan gaulkan sehingga sebati dan pekat
  • akhir sekali masukkan mentega
  • gaulkan rata dan sehingga pekat
  • angkat dan biarkan sejuk
  • bolehlah disimpan di dalam fridge sehingga hendak menggunakannya (boleh dibuat sehari sebelumnya)
  • cara membuat doh: masukkan semua bahan ke dalam breadmaker dan tekankan untuk setting doh
  • tunggu sehingga siap lebih kurang 1 1/2 jam (nie bergantung pada jenis BM masing2)
  • setelah itu keluarkan dan letakkan di atas papan pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung (lihat gambar No. 1 & 2)
  • tumbuk2kan doh tadi (gambar No. 2) dan bentukkan menjadi bulat (gambar No. 3)
  • rehatkan selama 10 min (gambar No. 4)
  • kemudian bahagikan doh kepada 8 bahagian dengan setiap satu seberat 70gm (gambar No. 5) - jika ingin membuat rolls timbang doh seberat 50-55gm (ikut suka masing2)
  • bentukkan menjadi bulat (gambar No. 6) dan lakukan sehingga habis
  • ambil satu doh (gambar No. 7) dan canaikan menjadi bentuk segi empat bujur 14cm x 12cm (gambar No. 8)
  • letakkan inti (gambar No. 9) dan potong jaluran (gambar No. 10)
  • gulungkan (gambar No. 11) dan lakukan sehingga habis
  • susunkan ke atas loyang yang telah digriskan dengan mentega (gambar No. 12)
  • setelah itu biarkan doh naik sekali lagi selama 45 min
  • jika berada di negara 4 musim bolehlah disimpan loyang tadi ke dalam oven tanpa perlu ON kan
  • apitkan kiri kanan atau atas loyang tadi dengan dua cawan air panas untuk mempercepatkan proses penaikkan doh (gambar No. 13)
  • kemudian bakar pada suhu 190C selama 12-15 min atau sehingga masak dan keperangan
  • keluarkan dari oven dan sapukan dengan sedikit olive oil supaya permukaan roti sentiasa lembut

note: inti boleh digantikan dengan inti kelapa, inti kacang merah, kaya dan sebagainya

source: happy home baking (telah diubah suai)

2 comments:

MamaFaMi said...

Cantiknya roti! Ini yang buat teruja ni...

noreen said...

buatlah mama ... roti tu kan lepas few days pun still laei lembut lagi pun inti cokelat tu sedap lebih sedap dr beli yg instant

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin