Pages

22 June 2009

Chocolate macaroons


Bahan-bahan (30 keping bergantung pada saiz):
110gm gula aising
65gm serbuk badam (ground almond)
13gm serbuk koko
60gm putih telur - dalam 2 biji
20gm gula kastor
secubit cream of tartar

filling (boleh dipelbagaikan ikut kegemaran masing2):
120gm cream cheese
1 camb jus lemon
2 camb gula aising
1 camb whipping cream
parutan kulit lemon dari 1 biji lemon

cara:
  • ayakkan gula aising, serbuk badam dan serbuk koko
  • ketepikan
  • pukul putih telur dengan cream of tartar sehingga berbuih
  • masukkan gula sedikit demi sedikit sambil dipukul sehingga gebu dan kembang (apabila diangkat dengan spatula adunan tidak mudah jatuh)
  • kaupbalikkan adunan tepung sedikit demi sedikit sebanyak 4 kali sehingga sebati
  • masukkan adunan ke dalam piping bag
  • dengan menggunakan 5mm nozzle pipekan adunan ke atas dulang pembakar yang telah digris atau dilapik dengan non-stick paper sebesar 2.5cm (lihat gambar)
  • lakukan sehingga habis
  • setelah itu hentakkan dulang pembakar tadi untuk mengeluarkan angin
  • ketepikan selama 1 jam supaya adunan mengeras
  • kemudian bakar pada suhu 150C selama 15 min atau sehingga keras
  • biarkan sejuk sebelum di angkat dari dulang dan diisikan dengan filling
  • untuk membuat filling: ayakkan dulu gula aising
  • kemudian satukan semua bahan dan pukul sehingga sekadar sebati
  • simpan di dalam fridge lebih kurang 1 jam sebelum digunakan

notes & tips: guna pisau yang tajam untuk kikiskan dari dulang pembakar atau non-stick paper dan hati2 kerana ianya mudah rapuh. sebaik2nya lapikkan dulang pembakar dengan non-stick paper/parchment paper supaya senang untuk diangkat. remove macaroons from the parchment paper - they should be removed as soon as they come from the oven. you will need to create moisture under the cookies. carefully loosen the parchment paper , lifting the paper, pour a little hot water under the paper. The water may bubble and steam. allow the macaroons to remain on the parchment for about 20 seconds, then peel the macaroons off the paper and place them on a cooling rack

source: vogue magazine

21 comments:

blogresipi said...

Pernah try macaroon nie... memang best... cantik2 comel pulak tue..:)

MamaFaMi said...

Geramnya tengokkkkkk...

noreen said...

to blogresepi - sebenarnya tuan umah nie tak penah makan macaroons tu yg buat mmg sedap pun

to mamafami - cubalah buat mamafami laei terrorkan

Anonymous said...

nak tanya adunan tepung yg u gtau tu tak ada dlm list resipi, tepung apa n brapa gm?

cik za said...

serbuk badam dgn tepung badam, benda yg sama ke?

Anonymous said...

tipu la resepi ni.....!!!!
tulis resepi pon tk lengkap..baik tk pyh publish....menyusahkan org!!!

sagi said...

woo statement maut betul...x geti baca ker tepung dgn serbuk badam tu sama..walaweii

Syakinah Van Hakimi said...

Tqtqtqtqtq kak,,, memangmencari resepi untuk mak cik aroons nie. ;)

yatie chomeyl said...

i dh try masak guna resepi u ni, alhamdulillah menjadi. thanks for sharing this recipe :)

Nana said...

nak minta copy resepi bole?
tingin nk buat

d_ya said...

Tmrw nk try recepi ni, arap2 jd! :-D

Puteri Salju said...

wahai anonymous...

rasanya awk x paham cara2 tuh.. maksud dia kaupbalikkan tepung tuh bermaksud kaupbalikkan campuran adunan tuh...huhu..

best resepi nie.. try ler.. sy dah cuba.. TQ noreen

Anonymous said...

kak.. camb? short form for what ek?

Maizan Yunus a.k.a cheNon said...

camb = camca besar....kowt...

Murni Johari said...

salam kak, mane nak dapat cream of tartar tu yer? kalau supermarket biasa ade jual x? n one thing, ade x pape yg bole gantikan cream of tartar?

Anonymous said...

kaupbalik tu ape.?hehe

homestay Qaseh said...

sedapny bile tgk,nak tryla ujong minggu ni..

norma said...

Salam , nak tnye , cream of tar tar tuh boleh dpt kat mane ? kedai kek or pasaraya ade jual?
dan to anonymous , nampak sgt ta penah masuk dapur , even lelaki pun lagi pandai bab bab macam nihh . haihhh

Anonymous said...

cream of tartar NONA pun ade...tgk kat cni http://xpress.onlinegrocery.my/media/catalog/product/cache/13/image/5e06319eda06f020e43594a9c230972d/f/i/file_758_15.jpg

miss cloudy said...

saya copy ye resepi ni, tq yer :)

Nursyaza Fareha said...

assalamualaikum kak nreen..sy pinjam resepi akak ea..nak publish kat blog sy...dont worry..sy kredit kat akak ea..:)..hanks for the superb recipe..:)

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin