Pages

21 June 2009

Sausage rolls





Bahan-bahan (12 biji):
300gm tepung roti
5gm (1 1/2 camt) instant yeast
10gm gula pasir
1 camt garam
30gm unsalted butter (pada suhu bilik)
220gm campuran 1 biji telur dan susu segar

egg wash - 1 biji telur + 2 camt air, kacau
12 biji sosej
slices cheese - jika suka
sedikit olive oil - untuk sapuan atas roti setelah dibakar

cara:

  • masukkan semua bahan ke dalam BM dan tekankan untuk setting doh
  • tunggu sehingga siap selama 1 1/2 bergantung pada jenis BM
  • kemudian keluarkan doh dan letakkan di atas papan pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung
  • tumbuk2kan doh tadi supaya mengeluarkan angin
  • kemudian bahagikan doh kepada 12 bahagian dengan setiap satu seberat 45gm
  • bentukkan semula menjadi bulat dan lakukan sehingga habis (gambar No. 1)
  • setelah itu rehatkan selama 10 min
  • ambil satu doh tadi dan canaikan menjadi bentuk oval (gambar no. 2 & 3)
  • letakkan satu sosej ke atas doh (gambar no. 4)
  • kemudian potongkan kepada 5 bahagian kiri dan kanan (gambar no. 5)
  • tutupkan sosej tadi seperti bentuk plait (gambar no. 6) dan lakukan sehingga habis (gambar no. 7)
  • boleh juga diletakkan slices cheese di atas sosej (gambar no. 8) dan tutupkan semula sosej
  • susunkan di atas loyang yang telah digris atau dilapikkan dengan non-stick paper (gambar no. 9)
  • biarkan doh naik sekali lagi selama 45 min ke 1 jam
  • jika berada di negara 4 musim bolehlah disimpan loyang tadi ke dalam oven tanpa perlu ON kan (gambar no. 10)
  • apitkan kiri kanan atau atas loyang tadi dengan dua cawan air panas untuk mempercepatkan proses penaikkan doh (gambar no. 11)
  • setelah itu sapukan doh dengan egg wash dan bakar pada suhu 200C selama 8 min, kemudian turunkan pada suhu 190C selama 5 min atau sehingga masak dan keperangan
  • keluarkan dari oven dan sapukan dengan sedikit olive oil supaya permukaan roti sentiasa lembut
  • sedap dimakan untuk minuman petang

source: dd

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin