Pages

21 November 2009

Pai pau (sweet bread)



Bahan-bahan (9 biji bergantung pada saiz):
Bahan2 pre-fermented dough:

125gm tepung roti
80ml air
1/2 camt instant yeast
secubit garam

Bahan2 sweet bread:
250gm tepung roti
1/2 camt garam
1 1/2 camt instant yeast
2 camb susu tepung
50gm gula pasir
1 biji kuning telur + susu segar = 120ml
75ml whipping cream
1 camb susu pekat (condensed milk)
50gm pre-fermented dough
40gm mentega

cara:
  • cara membuat pre-fermented dough: masukkan semua bahan ke dalam breadmaker dan tekankan untuk setting dough
  • tunggu sehingga siap selama lebih kurang 1 1/2 jam (bergantung pada jenis BM)
  • keluarkan dan tumbuk2kan sekejap
  • ketepikan 50gm untuk membuat sweet bread dan lebihnya boleh disimpan di dalam freezer
  • apabila hendak menggunakannya bolehlah dikeluarkan dan biarkan pada suhu bilik
  • cara membuat sweet bread: masukkan semua bahan ke dalam breadmaker dan tekankan untuk setting dough
  • tunggu sehingga siap selama lebih kurang 1 1/2 jam (bergantung pada jenis BM)
  • keluarkan dan letakkan di atas papan pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung
  • tumbuk2kan doh tadi supaya mengeluarkan angin
  • kemudian bahagikan doh kepada 9 bahagian dengan setiap satu seberat 65gm (jika mau banyak bolehlah ditimbang seberat 50gm/55gm/60gm
  • bentukkan setiap satu doh tadi menjadi bulat kecil dan rehatkan sebentar selama 15 min
  • ambil satu doh dan bentukkan mengikut kesukaan masing2 (nak biarkan bentuk bulat atau bentukkan menjadi hotdog bun - jika nak letak inti pun boleh ikut selera masing2)
  • susunkan ke dalam loyang yang telah digriskan terlebih dahulu dan pastikan jarak di antara satu doh sebesar ibu jari
  • biarkan doh naik dua kali ganda selama 45 min ke 1 jam
  • jika berada pada negara 4 musim bolehlah loyang tadi disimpan di dalam oven tanpa perlu 'ON' kan
  • apitkan kiri/kanan atau letak bahagian atas dengan dua cawan air panas
  • selepas itu bolehlah dibakar pada suhu 190C selama 15-20 min atau sehingga masak dan keperangan
  • keluarkan loyang dari oven dan sapukan permukaan roti dengan sedikit olive oil supaya permukaan roti akan sentiasa kekal lembut

note: inilah resepi roti yang dicari selama ini kerana kelembutannya seperti yang dijual dikedai. permukaan roti memang terlalu lembut (lihat gambar no. 2). walaupun prosesnya agak lama tetapi hasilnya memang terlalu memuaskan

source: florence

2 comments:

MamaFaMi said...

Alamak, sudah promo baikkkk punya ni, nak kena cuba gak ni... banyak tarak tahan!

noreen said...

mmg lembut bangat roti nie mamafami nak pegang pun takut gitu tapi mmg tak rugi mencuba ... buat jgn tak buat jgn perap je resepi nie ahak

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin