Bahan2 A:
3 biji telur kuning
20gm gula pasir
1/2 camt esen mango
35gm minyak jagung
90gm mango puree
20gm air
beberapa titik pewarna kuning
Bahan2 B:
90gm tepung kek
1/8 camt baking powder
Bahan2 C:
3 biji telur putih
40gm gula pasir
1/4 camt cream of tartar
cara:
- ayakkan bahan2 B dan ketepikan
- dengan menggunakan mixer pukul bahan2 A sehingga sebati
- kemudian masukkan Bahan2 B yang telah di ayak tadi dan pukul lagi sehingga rata
- ketepikan
- di dalam mangkuk yang lain pukul putih telur dengan cream of tartar sehingga berbuih
- kemudian masukkan gula sedikit demi sedikit sambil dipukul lagi sehingga gebu dan ringan (apabila adunan diangkat dengan spatula ianya tidak mudah jatuh)
- selepas itu kaupbalikkan adunan putih telur ke dalam adunan kuning telur sehingga sebati
- tuangkan ke dalam tin chiffon berukuran 18cm dan bakar pada suhu 175C selama 30-35 min atau sehingga masak
- setelah masak padamkan api oven dan biarkan tin kek di dalamnya selama 5 min
- kemudian barulah dikeluarkan dari oven dan biarkan betul2 sejuk barulah dikeluarkan dari tin
- potong dan hidangkan
note: petua untuk mendapatkan chiffon kek yang cantik jangan digris atau dilapik tin kek. cukup sekadar dilap dengan kain bersih. dasar dan dinding acuan yang tidak bergris akan membantu "memegang" kek yang di dalam proses mengembang-naik. chiffon kek yang cantik akan menghasilkan kek yang gebu dan berongga
source: happy flour
2 comments:
Gebunya nampak kek chiffon akak tu... mesti rasa pun sedap... :)
kek tu mmg gebu n sodap
Post a Comment