1 ekor ayam saiz sederhana - cuci bersih dan lapkan sehingga kering
1 biji lemon
3 sudu makan rosemary - fresh atau kering
3 ulas bawang putih - ditumbuk sehingga lumat
3 sudu makan minyak zaitun (olive oil)
sedikit garam
sedikit serbuk lada hitam
cara:
- satukan bawang putih, minyak zaitun, garam, serbuk lada hitam dan rosemary di dalam mangkuk
- gaulkan semuanya sehingga sebati
- kemudian sapukan keseluruhan ayam dan perapkan 1 jam atau semalaman
- simpan di dalam fridge
- rebuskan lemon sehingga lembut kulitnya
- kemudian toskan dan cucukkan dengan garfu supaya memudahkan jusnya keluar bila ayam dibakar
- keluarkan ayam yang telah disimpan dan sumbatkan lemon ke dalam ayam
- bakar ayam selama 1 jam atau sehingga masak
- suhu oven bergantung pada jenis oven masing2
- setelah masak hidangkan dengan mashed potato, coleslaw, chips dan lain2
source: jamie oliver
2 comments:
perh... lazatnya ayam ini...
memang mudah dibuat dan sedap
Post a Comment