306gm tepung gandum
100gm air suam
73gm gula pasir
11gm yis
60gm air suam
1/2 camt soda bikarbonat
1/2 camt bread softener - optional
1/2 camt minyak masak
20gm shortening
inti kacang merah/ayam/kelapa/kaya secukupnya
daun pisang/kertas secukupnya - griskan dengan sedikit minyak
cara:
- campurkan 100gm air suam, gula dan yis ke dalam bekas
- kemudian kacaukan rata dan biarkan selama 5 min
- masukkan 60gm air suam ke dalam breadmaker diikuti dengan campuran air yis tadi, tepung gandum, soda bikarbonat, bread softener dan minyak
- tekankan untuk setting dough
- apabila doh sudah sebati lebih kurang 5 min bolehlah dimasukkan shortening
- biarkan sehingga BM siap lebih kurang 1 1/2 jam
- selepas itu keluarkan doh dan letakkan di atas papan pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung
- tumbuk2kan doh tadi supaya mengeluarkan angin
- kemudian bahagikan doh kepada 16 bahagian dengan setiap satu seberat 30gm
- bentukkan setiap satu menjadi bulat dan rehatkan selama 10 min
- ambil satu doh tadi dan leperkan di atas tapak tangan
- letakkan 1 sudu kecil inti dan tutupkan semula
- lakukan sehingga habis dan letakkan setiap satu doh tadi ke atas potongan daun pisang/kertas
- biarkan doh tadi naik sekali lagi lebih kurang 15 min
- kemudian kukuskan selama 10 min
- angkat dan hidangkan
note: warna pau tidak putih sebab menggunakan vege shortening perasa mentega
source: ian_eiza, myr
2 comments:
Mama dah buat dah pau ni dulu. Dapat kat blog Hazila. Memang sedap...
mmg gebu kan mamafami ... asben makan sampai 10 ketul dia sorang je makan hehehe
Post a Comment