Pages

2 November 2008

Karipap pusing resepi III

Bahan-bahan (35 biji):
Bahan2 inti:
300gm isi ayam - dipotong kecil (guna mince beef/chicken pun boleh ikut selera masing2)
3 biji ubi kentang - dipotong dadu
2 sudu besar serbuk rempah kari ayam - dibancuhkan dengan sedikit air supaya menjadi paste
1 cawan air
garam dan gula secukup rasa
sedikit daun sup - diracik

Bahan2 tumis:
1 ulas bawang putih - dihiris halus
3 ulas bawang merah - dihiris halus
sedikit minyak untuk menumis

cara:

1. panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi
2. masukkan rempah kari, isi ayam dan kacau rata
3. kemudian masukkan ubi kentang, air, garam dan gula secukup rasa sambil dikacau lagi
4. masak sehingga ubi kentang menjadi lembut dan kuah menjadi pekat dan kering
5. angkat dan biarkan sejuk

Bahan-bahan untuk doh:
Bahan2 doh berminyak:
300gm tepung gandum
secubit garam
1/4 cawan minyak masak
1/2 - 3/4 cawan air

cara:

1. masukkan tepung ke dalam mangkuk adunan dan campurkan garam ke dalamnya sambil digaulkan sebati
2. buatkan lubang ditengah2 tepung tadi dan curahkan minyak masak dan gaulkan sehingga sebati
3. setelah itu tuangkan air sedikit demi sedikit sambil diuli tepung sehingga tidak melekat di tangan
4. bentukkan doh menjadi bulat yang besar dan kemudian bahagikan doh kepada 5 bahagian
5. setiap bahagian ditimbang seberat 90-95gm dan bentukkan menjadi bulat
6. ketepikan - lihat gambar Step 2

Bahan2 doh marjerin:
150gm tepung gandum
100gm marjerin

cara:

1. masukkan tepung ke dalam mangkuk adunan
2. kemudian masukkan marjerin sedikit demi sedikit sehingga habis sambil diuli sehingga tidak melekat di tangan
3. bentukkan doh menjadi bulat yang besar dan kemudian bahagikan doh kepada 5 bahagian (doh marjerin hendaklah sama banyaknya dengan doh berminyak)
4. setiap bahagian ditimbang seberat 45-50gm dan bentukkan semula menjadi bulat
5. ketepikan - lihat gambar Step 1

cara untuk membuat kulit karipap:

1. ambil sebiji doh berminyak dan bentukkan menjadi leper
2. kemudian ambil sebiji doh marjerin dan letakkan ke atas doh berminyak tadi dan tutupkan - lihat gambar Step 2
3. setelah itu bentukkan menjadi bulat - lihat gambar Step 3
4. lakukan sehingga habis - lihat gambar Step 4

5. ambil sebiji doh tadi dan canaikan - lihat gambar Step 5
6. kemudian gulungkan seperti swiss roll - lihat gambar Step 6
7. canaikan lagi doh tadi menjadi panjang - lihat gambar Step 7
8. gulungkan sekali lagi seperti swiss roll - lihat gambar Step 7 & 8
9. potongkan doh tadi setebal 1cm - lihat gambar Step 9
10. lakukan proses ini sehingga habis
11. ambil sekeping doh tadi dan canaikan
12. isikan inti dan klimkan doh atau gunakan acuan karipap. jika suka bolehlah letakkan sepotong kecil telur rebus bersama2 dengan inti
13. lakukan sehingga habis dan gorengkan sehingga garing dan keperangan
14. lebihan karipap bolehlah disimpan di dalam bekas kedap udara dan simpan di dalam fridge


5 comments:

MAK TEH said...

asalamualaikum noreen,first time here,mak teh mencari resepi karipap pusing yg crispy,after searching awhile I found this,nak cuba la,thanks .I nak bookmark this page.

Anonymous said...

setelah puas mencari..bru jmpe page yg btol2 brief step by step... tq yer...nak try pas ni

Anonymous said...

wah bestnya..you sangat baik hati, kongsi resipi ni ya...

Anonymous said...

Baru paham..TQ for sharing..would love to try this,hopefuly menjadi lah..heeh

Write Smiles said...

bondan ak jugak resepi karipap pusing..terpandangla resepi n i.tq..
pasni nak try la buar

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin