160gm tepung roti
28gm tepung gandum
15gm gula pasir
8gm susu tepung
1/4 camt garam
109gm air
15gm telur - dalam setengah biji size kecil
1 camt instant yeast
15gm mentega atau unsalted butter
bijan secukupnya - optional untuk taburan atas roti
cara:
- masukkan semua bahan ke dalam bread maker dan tekankan untuk setting doh
- tunggu sehingga siap
- selepas itu keluarkan dan letakkan di atas papan pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung
- tumbuk2kan doh tadi supaya mengeluarkan angin
- kemudian bentukkan menjadi bulat yang besar dan rehatkan selama 15 min
- setelah itu bahagikan doh kepada 5 bahagian dengan setiap satu seberat 60-65gm
- ambil satu doh dan bentukkan menjadi panjang seperti sosej
- lakukan sehingga habis dan susunkan di atas baking tray yang telah digris terlebih dahulu
- selepas itu biarkan doh naik sekali lagi lebih kurang 45-60 min
- sapukan permukaan doh tadi dengan egg wash atau spraykan dengan air dan taburkan dengan bijan
- bakar pada suhu 180C selama 15 min atau sehingga masak dan keperangan
note: boleh jugak dibentukkan doh menjadi burger bun
1 comments:
kd 12
yeezy
goyard online store
pg shoes
bapesta
golden goose
bape outlet
paul george
yeezy 500 blush
adidas yeezy
Post a Comment