Bahan-bahan:
Bahan2 brownies:
250gm mentega
1 cawan (85gm) serbuk koko
3 biji telur
1 1/2 cawan (340gm) gula kastor
1/2 cawan susu cair
1 1/2 cawan (170gm) tepung gandum
1 camt baking powder
1 camt soda bikarbonat
1 camt esen vanila
Bahan2 cream cheese:
250gm philadelphia cream cheese
1 cawan (225gm) gula kastor
1 biji telur
cara:
- cara membuat brownies: ayakkan tepung, baking powder dan soda bikarbonat. ketepikan
- griskan tin 10"x10" dan lapikkan dengan parchment paper. ketepikan
- masukkan mentega ke dalam mangkuk tahan panas dan cairkan
- kemudian masukkan serbuk koko dan kacaukan rata (pastikan adunan tidak berbentil)
- matikan api oven dan ketepikan
- sementara itu pukul gula dan telur dengan menggunakan whisker sehingga sebati
- tuangkan ke dalam adunan koko tadi dan kacau rata
- masukkan susu cair dan kacaukan sebati
- setelah itu masukkan tepung dan kacaukan sebati
- akhir sekali masukkan esen vanila dan kacaukan rata
- ketepikan beberapa sudu besar (agak2lah) adunan untuk di paipkan ke atas cream cheese
- tuangkan ke dalam tin kek dan ratakan
- bakar pada suhu 175C selama 20-25 min
- cara membuat cream cheese: pukul cream cheese sehingga gebu
- kemudian masukkan gula dan pukul lagi
- akhir sekali masukkan telur dan pukul lagi sehingga sebati
- setelah brownies masak keluarkan dari oven dan tuangkan adunan cream cheese ke atasnya
- ratakan
- kemudian paipkan adunan brownies yang telah diketepikan tadi ke atas cream cheese dan buatkan line seperti di dalam gambar
- lorekkan dengan menggunakan batang mancis ikut pattern yang disukai
- setelah siap bakar lagi selama 15 min atau sehingga masak
- keluarkan dari oven dan biarkan betul2 sejuka barulah dipotong
note: jika tidak sukakan topping cream cheese cukup sekadar buat chocolate brownies
source: k.rinnchan (diubah sedikit)
1 comments:
these look delicious and awesome :) wish to have one :)
Post a Comment