500gm kuay teow
200gm daging - dihiris nipis
10 ekor udang besar atau 200gm udang size kecil
2 ikat sawi - dipotong selebar 2 inci
taugeh secukupnya
4 biji telur
3 sudu makan sos tomato
5 sudu makan kicap
garam, gula dan serbuk perasa (jika suka) secukup rasa
minyak untuk menumis
Bahan2 kisar:
15 tangkai cili kering
2 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
cara:
- panaskan minyak di dalam kuali
- pecahkan telur dan goreng secara scrambled tetapi jangan terlalu lama
- angkat dan ketepikan
- panaskan minyak lagi dan tumiskan bahan2 kisar sehingga naik bau
- masukkan daging dan sedikit air
- masak sehingga daging empuk
- kemudian masukkan sos tomato, kicap, garam, serbuk perasa dan gula
- gaulkan sebati dan tumiskan sehingga rempah bertukar warna kegelapan sikit dengan menggunakan api sederhana besar
- bila rempah dah ditumis dengan sempurna barulah dimasukkan udang
- gaulkan sebati dan biarkan sekejap
- masukkan pula sawi dan gaul rata
- bubuh pula kuay teow dan telur goreng tadi dan gaulkan rata
- kecilkan api dan akhir sekali barulah dimasukkan taugeh
- kacaukan sehingga semua bahan sebati
- setelah itu bolehlah diangkat dan dihidangkan bersama2 dengan cili jeruk dan taburkan dengan sedikit bawang goreng
source: FRD
1 comments:
bleh ganti dgn sos cili x?
Post a Comment