1 ekor ayam - dipotong 4 atau ikut suka
nasi impit/mee kuning/mihun secukupnya
500gm taugeh - dibuang ekor dan dicelur sekejap
3-4 liter air
100ml santan pekat
1 sudu teh serbuk lada putih/sulah
3 batang serai - dititik
2.5cm lengkuas - dititik
1 batang kulit kayu manis
5 biji buah pelaga
8 kuntum bunga cengkih
garam secukup rasa
gula atau serbuk perasa - optional
1 labu bawang besar - dihiris bulat
minyak untuk menumis
Bahan2 sampingan:
pegedil secukupnya
isi ayam
bawang goreng
isi ayam - disiat2
sambal kicap cili padi
Bahan2 kisar A (disangai dahulu & dikisar):
3 sudu makan ketumbar biji
3 sudu makan jintan kasar
2 sudu makan jintan halus
Bahan2 kisar B:
3 labu bawang besar
8 ulas bawang putih
5cm halia
3cm kunyit hidup atau 2 sudu makan serbuk kunyit
Bahan2 sambal kicap cili padi:
25 biji cili padi merah
4 ulas bawang putih
125ml atau 1/2 cawan kicap lemak manis
1/2 sudu teh gula - optional
jus limau kasturi atau limau nipis
cara:
- panaskan minya di dalam periuk
- tumiskan bawang besar sehingga kekuningan
- masukkan kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih, serai dan lengkuas
- kemudian masukkan bahan kisar B
- kacau sehingga garing dan naik baunya
- setelah itu masukkan pula bahan kisar A dan lada putih/sulah
- kacau rata
- akhir sekali masukkan ayam, air, santan, gula dan garam secukup rasa
- kacau sekali sekala dan biarkan sehingga mendidih
- setelah ayam empuk bolehlah dikeluarkan dan ketepikan
- cara untuk membuat kicap cili: kisar semua bahan sehingga halus
- cara menghidang: masukkan nasi impit/mee kuning/mihun ke dalam mangkuk
- masukkan ayam yang telah disiat2, taugeh, pegedil, kuah dan cili kicap
- taburkan bawang goreng dan hidangkan
4 comments:
my favorite! makan tiap2 minggu pun takpe.. ur pic looks so inviting.. ni yg nak carik ayam ni. hehe
Saya pun...saya pun.. makan tiap2 minggu pun tkpe.. bestnye :)
rasenya buat soto yg paling senang cume renyah sikit buat pegedil ... cubalah mummy ishqi
ye ke blogresepi
Post a Comment