10 keping ayam
2cm halia - dicincang
2 sudu kecil lada hitam biji - ditumbuk halus
1 sudu kecil saffron
3 ulas bawang putih - dicincang
2 labu bawang besar - dipotong dadu
1cm kulit kayu manis
2 sudu kecil serbuk ketumbar
1 tin (227gm) chopped tomato
2 sudu besar tomato puri
2 sudu besar madu
jus lemon dari 1/2 biji
segenggam daun ketumbar - dihiris
15 biji buah zaiton hitam
air secukupnya
minyak dan garam secukup rasa
cara:
- panaskan minyak dan tumiskan bawang besar, bawang putih, halia dan kulit kayu manis sehingga naik bau
- masukkan ayam dan digorengkan sebentar dengan serbuk ketumbar dan lada hitam
- setelah ayam sudah agak garing sedikit, masukkan air, chopped tomato, madu dan saffron
- kacau rata
- masaklah sampai ayam betul2 masak dan empuk barulah dimasukkan garam, buah zaiton, jus lemon serta daun ketumbar
- angkat dan hidangkan dengan nasi pilaf, nasi tomato, nasi minyak atau nasi putih
note: jika di makan keesokan harinya akan bertambah sedap
source: chef wan
2 comments:
salam kak noreen. kalu wat ayam masak merah maghribi ni, tak letak buah zaiton hitam dan saffron, sedap tak?
safron nie utk mendapatkan bau kalau tak de pun ok sbb separuh org tak suke tapi style org2 middle east masak nie mesti guna safron, buah zaiton tak letak pun ok sbb tu kita letak last sekali
Post a Comment