300gm tepung beras
10 sudu besar gula pasir
1 sudu besar yis
300ml air
3 sudu kecil eno
sedikit pewarna merah, hijau, biru
sedikit kelapa parut putih digaulkan dengan sedikit garam
cara:
- bancuh tepung dengan air sedikit demi sedikit
- kemudian masukkan yis dan gula
- kacaukan sebati
- tutupkan mangkuk dan biarkan adunan semalaman (bancuh malam dan kukus keesokan pagi)
- kacaukan adunan dan bahagikan kepada 3 bahagian (kalau tak suka letak pewarna boleh dibiarkan pada warna asal dan tidak perlu dibahagikan adunan)
- letakkan setiap mangkuk dengan pewarna merah/hijau/biru atau biarkan pada warna asal
- masukkan 1 sudu kecil eno untuk setiap mangkuk dan kacaukan sehingga berbuih
- susunkan acuan apam ke dalam loyang dan letakkan 3/4 adunan ke dalamnya
- panaskan kukusan dan kukuskan apam selama 5-10min atau sehingga masak
- hidangkan dengan kelapa parut
source: zira - cari.com
4 comments:
Cantiknye gambar apam tue. Pinggan pun lawa :)
Alamak, ini yang buat tak tahan ni...
thanks Ijan
buat jgn tak buat mamafami
Post a Comment