250gm tepung gandum
230gm gula pasir - boleh kurangkan jika tidak suka terlalu manis
400ml santan
200-250ml air - agak2 kecairan atau kepekatan adunan
4 biji telur - dipukul sedikit
380gm krim jagung (cream style corn)
50gm jagung (whole kernel corn) - optional
2 sudu besar minyak sapi
1 sudu teh garam
1 sudu teh pewarna kuning
1 sudu teh serbuk vanili - kalau tiada boleh letak esen vanila
cara:
- satukan tepung gandum, gula pasir, minyak sapi, air dan santan di dalam mangkuk
- kacaukan sehinga sebati
- kemudian masukkan pula krim jagung, jagung, telur, serbuk vanili/esen vanila, pewarna kuning dan garam
- kacaukan lagi sehingga sebati
- griskan loyang dengan sedikit minyak atau minyak sapi dan panaskan di dalam oven sekejap
- selepas itu keluarkan loyang tadi dan tuangkan adunan
- bakar pada suhu 180C selama 40-50 min atau sehingga masak
- jika menggunakan acuan kuih cara/bahulu bakar selama20-25 min atau sehingga masak
- setelah masak keluarkan dari oven dan biarkan sejuk barulah dikeluarkan dari loyang
- potong dan hidangkan
source: bro rozzan
2 comments:
Salam..
Wahhhh...Sedappnyaaa...Minta cekettttt...
resepi yg mudah dan sedap ... mai ler umah
Post a Comment