Pages

27 December 2009

Kuih bakar jagung

Bahan-bahan:
250gm tepung gandum
230gm gula pasir - boleh kurangkan jika tidak suka terlalu manis
400ml santan
200-250ml air - agak2 kecairan atau kepekatan adunan
4 biji telur - dipukul sedikit
380gm krim jagung (cream style corn)
50gm jagung (whole kernel corn) - optional
2 sudu besar minyak sapi
1 sudu teh garam
1 sudu teh pewarna kuning
1 sudu teh serbuk vanili - kalau tiada boleh letak esen vanila

cara:
  • satukan tepung gandum, gula pasir, minyak sapi, air dan santan di dalam mangkuk
  • kacaukan sehinga sebati
  • kemudian masukkan pula krim jagung, jagung, telur, serbuk vanili/esen vanila, pewarna kuning dan garam
  • kacaukan lagi sehingga sebati
  • griskan loyang dengan sedikit minyak atau minyak sapi dan panaskan di dalam oven sekejap
  • selepas itu keluarkan loyang tadi dan tuangkan adunan
  • bakar pada suhu 180C selama 40-50 min atau sehingga masak
  • jika menggunakan acuan kuih cara/bahulu bakar selama20-25 min atau sehingga masak
  • setelah masak keluarkan dari oven dan biarkan sejuk barulah dikeluarkan dari loyang
  • potong dan hidangkan

source: bro rozzan

2 comments:

Sue @ Nenie said...

Salam..
Wahhhh...Sedappnyaaa...Minta cekettttt...

noreen said...

resepi yg mudah dan sedap ... mai ler umah

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin