5 biji telur
1 camt ovalette
1/2 camt esen vanila
300gm tepung gandum
300gm gula kastor
250ml santan atau susu segar
1/2 camt baking powder
secubit garam
3 jenis pewarna
cara:
- alaskan kertas minyak (greaseproof paper) ke dalam loyang dan ketepikan (tin tidak perlu digris)
- ayakkan tepung bersama2 dengan baking power dan ketepikan
- masukkan garam ke dalam santan dan kacau rata. jika menggunakan susu segar garam tadi bolehlah diayakkan bersama2 dengan tepung dan baking powder
- pukul telur bersama2 dengan ovalette sehingga gebu dan kembang
- masukkan gula sedikit demi sedikit sambil dipukul lagi sehingga sebati
- kemudian masukkan esen vanila dan pukul lagi
- perlahankan mixer
- masukkan tepung berselang-seli dengan santan/susu sambil dipukul sehingga rata
- kemudian bahagikan adunan kepada 3 bahagian dengan setiap satu di titikkan dengan satu perwarna sambil dikacau rata
- setelah tuangkan satu pewarna ke dalam loyang sambil diratakan dan kukus selama 10 min atau sehingga permukaan atas apam tidak melekat
- pastikan kukus telah dipanaskan dan lapikkan penutup kukus dengan kain atau dengan aluminium foil
- tuangkan satu lagi adunan dengan warna lain dan kukus lagi
- lakukan sehingga habis ketiga2 adunan digunakan dan untuk lapisan terakhir kukuskan selama 25-30 min dengan kepanasan sederhana
- jika rajin bolehlah dibuat berlapis2 seperti kek lapis
source: maklang (ubah sedikit)
2 comments:
nanti nak cuba apam ni =)
click over here now Full Article try this a fantastic read internet bags replica gucci
Post a Comment