1/2 kg tetelan/daging/lamb - potong ikut suka
1 cawan kacang dhal - dicuci & toskan
2 biji karot - dipotong bulat atau ikut suka
5 tangkai kacang panjang - dipotong ikut suka
1 biji terung - dipotong bulat atau ikut suka
2 biji ubi kentang - dibelah 4 atau 8
1 cawan santan pekat
2 keping asam keping
garam secukupnya
air secukupnya
Bahan2 kisar:
4 ulas bawang putih
9 biji bawang merah
1 inci halia
3 sudu makan serbuk kari daging
Bahan2 rempah tumis:
1inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
Bahan2 tumis:
2 camb minyak sapi
3 tangkai daun kari
3 biji bawang kecil - dihiris
3 batang cili kering - dipotong ikut suka
cara:
- rebuskan tetelan/daging/lamb dan kacang dhal sehingga separuh empuk
- masukkan ubi kentang dan karot dan biarkan sehingga empuk
- setelah itu masukkan rempah tumis dan bahan2 kisar
- gaulkan rata dan renihkan seketika
- masukkan santan, asam keping dan garam secukup rasa
- kacau sehingga sebati
- apabila mendidih sedikit, masukkan kacang panjang dan terung
- tunggu hingga mendidih sambil dikacau supaya santan tidak pecah
- apabila semua bahan2 sudah empuk tutupkan api
- panaskan kuali lain dengan minyak sapi
- tumiskan bahan2 tumis: daun kari, bawang kecil dan lada kering sehingga wangi
- tuangkan ke dalam lauk dalca tadi sambil digauk perlahan2 sehingga sebati
- bolehlah dihidangkan dengan nasi tomato, nasi minyak, nasi beriani, roti atau roti paratha
source: k.nis (diubah sedikit)


1 comments:
fgbhfjhf083
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
supreme outlet
golden goose outlet
Post a Comment