Bahan-bahan (8-9 keping):
200gm tepung naik sendiri
20gm gula kastor
2 biji kuning telur
50gm mentega - dicairkan
250ml susu segar
1/4 camt garam
1/2 camt esen vanila
1 biji putih telur - dipukul separuh kental (pukul dengan menggunakan hand whisker)
Bahan2 taburan:
mentega
gula pasir
kacang tumbuk
jagung
sedikit mentega - untuk dilengser
cara:
- campurkan tepung dan gula ke dalam mangkuk adunan
- kemudian masukkan pula susu, kuning telur, mentega cair, garam dan esen vanila
- pukul dengan menggunakan hand whisker sehingga tidak bergentel
- kemudian kaupbalikkan adunan putih telur tadi dan kacau sehingga sebati
- pastikan adunan tidak terlalu pekat atau tidak terlalu cair
- lengserkan kuali non-stick dengan sedikit mentega
- kemudian ambil satu senduk adunan dan ratakan di atas kuali (tebal atau nipis bergantung pada selera masing2)
- pastikan api perlahan kerana ia mudah hangus
- taburkan gula, 1 camt mentega, kacang dan jagung
- apabila sudah masak bolehlah dilipat dua
- potong dan hidangkan
note: senang dan sedap
source: puan norzailina nordin
2 comments:
Wow! One of my favorite kuehs.
Must copy your recipie for my wife.
It really looks delicious, boleh dapat the wangi from here too, ha ha.
Best with iced kopi.
I think boleh polish off tiga keping, ha ha.
You keep well and have a nice day, Lee.
thanks uncle lee ... this recipe is not that difficult to make plus the ingredients are easy to find
Post a Comment