![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgOkfpHAK5HrlUFuIigGX0AokjNp6gCO_56zT7M-RoIA24WYOq_aC11T3zFQH_2hFERY-4opPw4RKqKkICXFN1YKtxUp8nJB-PmsEZC09FLnJdkkuy2ZhMygehE7rkGeQ0Cmh23jiLtPVQ/s400/IMG_1840.jpg)
resepi dari Yani
Bahan-bahan:
120g tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
90g gula
50ml minyak masak
2 biji telur
1 biji pisang (besar)
30g , 1 sudu besar guna, air
2 sudu kecil air
cara:
- ayak tepung dan baking powder. Alas bekas poundcake dgn oven paper atau sapu dgn butter supaya tak melekat. Naikkan suhu oven ke 180C
- potong pisang lebih kurang 1cm panjang. Panaskan 30g gula dengan 1 sudu besar air sehingga perang. Padamkan api. Dengan perlahan-lahan masukkan 2 sudu kecil air dan pisang yg telah dipotong. Sejukkan
- masukkan telur, gula, minyak ke dalam mangkuk. Pukul sedikit. Isikan fry pan dengan air, panaskan. Bila air dah panas, letakkan mangkuk tadi. Kacau sehingga gula cair
- masukkan tepung ke dlm 3. Kacau sehingga sebati
- tuangkan karamel ke dalam mangkuk no.4 tadi. Kacau dengan perlahan. Biar jadi bercorak-corak. Tuangkan ke dalam bekas poundcake
- bakar dengan suhu 180c selama 35 minit
note: lepas masak, simpan semalaman lagi sedap
0 comments:
Post a Comment