![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj-2qFCX5P-5ry-O-7ZoNBNXnLGi8s_R0vMW3JMxJm1vjqrlbNQTNJrsiTftNyjHKVZE7daUi1gBP7doa_ZP0V4ya-FwP2rIumk5j5IDTkJ_PvIspMaPURRFASxdlT6eRuvknh_TRqmQto/s400/IMG_1811.jpg)
Bahan-bahan (satu family):
750ml santan - dari 1 1/2 biji kelapa
500gm nangka muda - dlm tin pun boleh gak pada sapa2 yg tinggal oversea
125ml minyak masak
2 sudu makan kerisik
2 keping asam keping
minyak masak
garam dan gula secukup rasa
Bahan (A) dikisar:
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 batang serai
3sm kunyit
2sm halia
2sm belacan
1sm lengkuas
2 sudu makan udang kering - direndam
Bahan (B) disangai & dikisar:
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh ketumbar
1 sudu teh lada hitam
cara:
- potong nangka dan bersihkan. rebus hingga empuk dan toskan
- panaskan minyak dan tumis bahan (A) hingga berbau
- masukkan pula bahan (B) kacau hingga keluar minyak
- kemudian bubuh nangka, santan, kerisik, asam keping, garam dan gula
- kacau sekali-sekala di atas api perlahan hingga mendidih
0 comments:
Post a Comment