![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhV-kF68yyE4X8Jc1RhzYBkdOhqB55I9Q4Amz0-UsXYOGo39E373sj8Dv-GF1uPQM_iqVJoVsUdT8kLLNriqv_5UOcUaUNQOre8EsL-NzA5zwU7TuRNFr_fOpSBR3aNeufBSk8CHiXEx8M/s400/IMG_1899.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj2zdEV_yiM8wY3cw_nU0xfM_sgoBPJ9LyZUbo331yq1ID1Z9QZPVS3B37_5yO7k9jdCyoMv0wJqLqS19R_Fx3yjvbm2fMzB5tYjDtf3vYllAdE8aGLv3eXh26VOO7AqeTSQjr3STqmKsA/s320/IMG_1897.jpg)
Bahan-bahan (satu loyang):
Lapisan bawah:
200ml air
80g gula merah / gula melaka
40g gula pasir
2 helai daun pandan - disimpulkan
70g tepung beras
1/2 camt garam
300ml santan - dari 1/2 biji kelapa
1/2 camt air kapur - agak cair
Lapisan atas:
350ml santan - dari 1/2 biji kelapa
1 biji telur
80g jagung berkrim - dikisar halus
50g gula pasir
30g tepung gandum
20g tepung jagung
1/2 camt garam
1/2 camt air kapur - agak cair
sedikit pewarna kuning
cara:
- sediakan air gula melaka: masak 4 bahan pertama (lapisan bawah) hingga mendidih kemudian tapis & biar sejuk
- campurkan dengan semua bahan lain, kacau di atas api hingga naik wap
- tuangkan ke dalam loyang dan kukus selama 12-15min atau hingga masak
- untuk lapisan atas, kacau semua bahan hingga sebati
- kacau di atas api perlahan hingga naik wap
- sebelum tuangkan lapisan bawah ke atas lapisan atas hiriskan lapisan atas dengan pisau buat mcm line tapi jgn dlm sgt. nie utk supaya lapisan bawah dan atas bercantum tidak terbukak
- tuang ke atas lapisan bawah dan kukus semula selama 15-20min
- biar sejuk sebelum dipotong
0 comments:
Post a Comment