![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhs85mfIN928kUKYKGIrQ9zy0QeD9aps4lpNGENq2jFs2A_2tZ2eJtceKzeAgX4PugMvNjlUFPg-stjfpitPi66OeN9NhBhNlB2igtMCU1jL8BC_QAhfqLZSFquHCv6jiW9yZNGUNSb7WM/s400/IMG_1876.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjRyps0cCvtfhQWwav0OeQslnJ1g0GafV3MnRF0lcyg5tCXF2m5g043YBUNxSK8O61vPGEvJzXZJv3SJ7CoYcsHUc7BVPoCDP24zNwy-eCLiUl7ImffWdWYLHxpGWe2JDWTNmwrZhpeang/s200/IMG_1871.jpg)
resepi dari Mat Gebu
Bahan-bahan (12 - 14 biji):
110 g mentega
30 g gula halus
6 camca besar "Golden Syrup"
2 biji telur Gred A
165 g tepung gandum*
90 g tepung jagung*
1 camca teh baking powder*(*disatukan dan diayak)
120 ml susu segar
100 g jagung manis dalam tin
cara:
- satukan mentega, gula dan "Golden Syrup" dan pukul hingga sebati. Masukkan telur satu persatu sambil terus memukul hingga kembang dan gula hancur
- turunkan speed mixer dan masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dgn susu hingga habis. Gaul hingga rata
- dengan menggunakan spatula, gaul jagung manis bersama adunan sehingga rata
- sudukan adunan ke dalam muffin cup 3/4 penuh. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 175C selama 20 - 25 minit, bergantung pada oven masing
note: kalau tak de Golden Syrup boleh juga diganti dgn madu lebah
0 comments:
Post a Comment