![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi0hfhc7WWaO7yxszJhjje3cRrsyDTf_toQYNn2d6OA8UkFl2pzCXQuhdE0G0_4zm9ovJ499iCB6JAEoxzfphCA5iz29SoAmpGIJIu8JVGzuoaXFjRy1iq2Tt2QJo2IXm5jbtVAQtEJD24/s400/sotong+bakar+mat+gebu+pic.jpg)
Bahan-bahan(2 -3 orang)
500 g sotong besar
Bahan-bahan utk buat sambal:
1 inci belacan, dibakar
1 batang cili merah
10 - 12 biji cili padi
2 biji bawang merah kecil
Asam jawa sebesar ibu jadi, ramas dalam 3 camca besar air
3 biji limau kasturi
Sedikit garam dan gula
Cara:
- sotong dibersihkan, asing kepala dan badan
- cuci bersih bhg dalam badan sotong, kelar2 badan sotong tapi jgn putus
- bersihkan juga kepala sotong
- bakar sotong dalam oven/api arang atau pun grill
- bakar kurang lebih 5 - 8 minit pada setiap bahagian
Untuk sambal:
- Dalam lesung batu, satukan cili merah, cili padi, garam dan belacan
- tumbuk hingga separuh lumat, masukkan bawang merah tadi dan terus menumbuk hingga agak lumat (jgn terlalu lumat)
- masukkan jus asam jawa dan perasakan dgn sedikit gula
- perah jus limau kasturi hingga tahap kemasaman yg diingini
- mesti ada rasa masam, manis, pedas dan masin dalam sambal ini
- bolehlah dihidangkan bersama2 sotong bakar tadi
note: kuah sambal nie boleh jugak dimakan dengan ulam2an yg lain
0 comments:
Post a Comment