19 July 2007
Ikan sumbat bakar
Bahan-bahan:
1 kg ikan kembung / ikan cencaru
100ml minyak masak
3 sudu makan minyak - utk disapukan pada ikan
3-4 helai daun kunyit - dihiris memanjang (kalau tak ada daun kunyit daun pisang pun boleh)
Bahan sumbat:
8 ulas bawang merah )
8 biji cili merah ) di
3 cm kunyit ) tumbuk
2 cm belacan ) halus
5 helai daun limau purut - dihiris halus
garam
cara:
- buangkan perut ikan melalui bahagian insangnya (tanpa memotong perut)
- bersihkan bahagian dalam perut tadi
- kelar ikan secara memanjang atau belah belakang (hampir ke tulangnya) dari bahagian penutup insang ke bahagian bawah perutnya
- satukan bahan tumbuk, daun limau purut dan garam
- panaskan minyak di dlm kuali, tumis campuran bahan tumbuk hingga berbau. angkat dan biar sejuk
- ambil campuran tadi, sumbatkan ke dalam bahagian yg dikelar
- sumbatkan hingga ke bahagian perutnya
- ratakan ke seluruh isi ikan. lilit daun kunyit di sekeliling ikan
- sapukan minyak pada ikan kemudian panggang di atas bara api
- jika suka, boleh digrilkan di dlm oven pada suhu 250C selama 10-15 min
resepi dari Mat Gebu
Bahan cicah:
1 inci belacan, dibakar
1 batang cili merah
10 - 12 biji cili padi
2 biji bawang merah kecil
Asam jawa sebesar ibu jadi, ramas dalam 3 camca besar air
3 biji limau kasturi
Sedikit garam dan gula
cara:
- dalam lesung batu, satukan cili merah, cili padi, garam dan belacan
- tumbuk hingga separuh lumat, masukkan bawang merah tadi dan terus menumbuk hingga agak lumat (jgn terlalu lumat)
- masukkan jus asam jawa dan perasakan dgn sedikit gula
- perah jus limau kasturi hingga tahap kemasaman yg diingini
- mesti ada rasa masam, manis, pedas dan masin dalam sambal ini
0 comments:
Post a Comment