28 July 2007
Soto ayam resepi I
Bahan-bahan (satu family):
1 ekor ayam - dibelah 2
2.5 liter air
60ml minyak
5sm lengkuas - diketuk
2 batang serai - diketuk
2 kuntum bunga lawang - 2 kelopak ditumbuk
8 kuntuk bunga cengkih
1 sudu teh serbuk lada hitam
1/2 sudu teh serbuk pala
10 ulas bawang merah - dibuat bawang goreng
garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa
Bahan sos cili padi:
8-10 biji cili padi - dikisar
2 biji cili hijau - dikisar
3 sudu makan kicap manis
garam & gula secukup rasa
Bahan sampingan:
300gm tauge - dicelur
300gm nasi impit - dipotong kiub
40gm suhun - digoreng
6 tangkai daun bawang - dihiris
6 tangkai daun sup - dihiri
Pegedil
cara:
- jerang ayam dengan air hingga hampir mendidih
- panaskan minyak, tumis lengkuas, serai, bunga lawang dan bunga cengkih
- tuang bahan goreng ke dalam air rebusan tadi. bubuh pula serbuk pala, garam, gula pasir dan serbuk perasa. biar hingga menggelegak dan ayam masak
- keluarkan ayam, siatkan isinya. masukkan semula tulang ke dalam sup. bubuh 1/3 bawang goreng dan serbuk lada hitam
- biar mendidih selama 10 min lagi. kemudian ketepikan tulang ayam. tambah garam jika perlu
- sos cili padi: campurkan cili kisar dengan kicap, sedikit garam dan gula pasir
- bubuh nasi impit dengan suhun ke dalam mangkuk. letak isi ayam, tauge, bawang goreng, pegedil dan daun sup. curahkan sup kemudian taburkan bawang goreng.
0 comments:
Post a Comment