Pages

11 July 2007

Sotong bakar

resepi sotong bakar nie kalau dpt guna sotong yg besar lagi sedap. nie lagi satu resepi cari che mat gebu mmg sedap dan berasap mulut

Bahan-bahan(2 -3 orang)
500 g sotong besar
Bahan-bahan utk buat sambal:
1 inci belacan, dibakar
1 batang cili merah
10 - 12 biji cili padi
2 biji bawang merah kecil
Asam jawa sebesar ibu jadi, ramas dalam 3 camca besar air
3 biji limau kasturi
Sedikit garam dan gula

Cara:
- sotong dibersihkan, asing kepala dan badan
- cuci bersih bhg dalam badan sotong, kelar2 badan sotong tapi jgn putus
- bersihkan juga kepala sotong
- bakar sotong dalam oven/api arang atau pun grill
- bakar kurang lebih 5 - 8 minit pada setiap bahagian

Untuk sambal:
- Dalam lesung batu, satukan cili merah, cili padi, garam dan belacan
- tumbuk hingga separuh lumat, masukkan bawang merah tadi dan terus menumbuk hingga agak lumat (jgn terlalu lumat)
- masukkan jus asam jawa dan perasakan dgn sedikit gula
- perah jus limau kasturi hingga tahap kemasaman yg diingini
- mesti ada rasa masam, manis, pedas dan masin dalam sambal ini
- bolehlah dihidangkan bersama2 sotong bakar tadi

note: kuah sambal nie boleh jugak dimakan dengan ulam2an yg lain

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin