Pages

26 July 2007

Kuih kelapa muda


Bahan-bahan (satu loyang 22sm):
350ml santan - dari 1 biji kelapa
220 gm tepung gandum
120gm isi kelapa muda - dihiris halus
90gm gula pasir
70gm marjerin
70gm minyak sapi
1 biji telur - dipukul sedikit
1 sudu teh esen vanila
1/2 sudu teh garam
minyak utk melengser

cara:
- cairkan marjerin dan minyak sapi kemudian biarkan sejuk
- satukan tepung, garam dan gula pasir dlm mangkuk besar
- masukkan telur, esen vanila dan santan. kacau hingga rata
- tuangkan marjerin dan minyak sapi cair dan gaul sebati
- akhir sekali, masukkan isi kelapa muda dan dikacau
- tuangkan ke dalam loyang berukuran 22sm yg dilengser minyak
- bakar pada suhu 190C selama 35-40 min atau hingga masak

note: kuih nie saya buat separuh adunan saja

2 comments:

MyPeriukBelanga said...

oiii....ekau mencabau eden yer?! nnti jap eden nak tunjulkan kemaluan, eh SILAP!! eden nak tunjulkan KEMAHIRAN eden wat talam keladi. menjadi wooo!

noreen said...

nanti bolehlah reen buat talam keladi resepi k.nis pulak sbb rasa2nya semua jenis talam reen dah buat tinggal talam keladi ngan talam keledek je belum

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin