Bahan-bahan(2-3 org):
2-3 sanggul (gulung) yee mee
5 ulas bawang putih
5 biji cendawan shitake ( cendawan kering)- rendam sehingga agak lembut dan potong 4
1 keping dada ayam- potong mengikut citarasa
3 biji cili kering- potong 2
2 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap cair
1 sudu besar kicap pekat
1/2 in halia- hiris nipis
Serbuk lada hitam
garam- secukup rasa
Beberapa titik Minyak bijan
1 sudu besar Tepung jagung- dibancuh dgn sedikit air
sedikit minyak utk menumis
cara:
- tumis bawang putih, cili kering dan halia sehingga naik baunya
- masukkan ayam yg telah potong sehingga agak empuk
- masukkan 2 cawan air
- masukkan pula sos tiram, kicap cair dan kicap pekat
- Masukkan pula serbuk lada hitam
- biarkan mendidih
- masukkan cendawan serta sayur2 lain
- tunggu 2-3 min
- masukkan campuran tepung jagung dan kacau
- titikkan minyak bijan beberapa titik-jgn banyak2
- akhir sekali, masukkan yee mee
- biarkan sebentar & hidangkan panas2
note: kalau ada sizzling pan panaskan dulu di dalam oven lepas itu letakkan yee mee dan tuangkan kuah di atasnya
0 comments:
Post a Comment