Pages

7 July 2007

Sizzling yee mee


Bahan-bahan(2-3 org):
2-3 sanggul (gulung) yee mee
5 ulas bawang putih
5 biji cendawan shitake ( cendawan kering)- rendam sehingga agak lembut dan potong 4
1 keping dada ayam- potong mengikut citarasa
3 biji cili kering- potong 2
2 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap cair
1 sudu besar kicap pekat
1/2 in halia- hiris nipis
Serbuk lada hitam
garam- secukup rasa
Beberapa titik Minyak bijan
1 sudu besar Tepung jagung- dibancuh dgn sedikit air
sedikit minyak utk menumis

cara:
  • tumis bawang putih, cili kering dan halia sehingga naik baunya
  • masukkan ayam yg telah potong sehingga agak empuk
  • masukkan 2 cawan air
  • masukkan pula sos tiram, kicap cair dan kicap pekat
  • Masukkan pula serbuk lada hitam
  • biarkan mendidih
  • masukkan cendawan serta sayur2 lain
  • tunggu 2-3 min
  • masukkan campuran tepung jagung dan kacau
  • titikkan minyak bijan beberapa titik-jgn banyak2
  • akhir sekali, masukkan yee mee
  • biarkan sebentar & hidangkan panas2

note: kalau ada sizzling pan panaskan dulu di dalam oven lepas itu letakkan yee mee dan tuangkan kuah di atasnya

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin