31 July 2007
Ayam masak kari cik nis (chicken curry)
resepi asal dari k.nis
Bahan-bahan (satu family):
1 ekor ayam - ptg ikut suka masing2, cuci dan toskan
4 biji ubi kentang - di potong wedges
1 biji karot - di potong ikut suka masing2
Daun kari
2 biji tomato - di potong wedges
100ml santan pekat
air secukupnya
2 keping asam gelugur/keping
1 biji kulit kayu manis
2 biji cardamon
1 batang serai - diketuk
garam secukup rasa
3 camb minyak
Bahan-bahan kisar:
6 biji bawang kecil
4 biji bawang putih
1/2 inci halia
5 camb serbuk kari daging
1 camt serbuk ketumbar
1 camt serbuk cili - optional
2 biji buah keras
cara:
- panaskan periuk dan tumiskan bahan2 blend hingga garing
- masukkan serai, kulit kayu manis dan cardamon. kacau hingga sebati
- bubuh sedikit air dan masukkan ubi kentang, karot dan kacau hingga sebati
- masukkan juga daun kari dan asam keping
- masukkan ayam dan biarkan ayam sehingga hampir2 masak
- tuangkan santan pekat dan masukkan garam
- akhir sekali masukkan buah tomato
note: kari ayam nie boleh juga dimakan dengan roti jala. mmg tak rugi mencuba resepi nie sbb terlalu sedap hingga menjilat jari
0 comments:
Post a Comment