Pages

24 July 2007

Tepung talam

memang suka sgt makan kuih talam nie kalau boleh semua mcm talam dlm dunia nie nak buat ... so jemputlah makan jgn segan2 ya sapa segan dia lah lapo


Bahan-bahan (satu loyang):
Lapisan bawah:

200ml air
80g gula merah/gula melaka
40g gula pasir
2 helai daun pandan - disimpulkan
70g tepung beras
1/2 camt garam
300ml santan - dari 1/2 biji kelapa
1/2 camt air kapur - agak cair

Lapisan atas:
350ml santan - dari 1/2 biji kelapa
1 biji telur
50g gula pasir
30g tepung gandum
20g tepung jagung
1/2 camt garam
1/2 camt air kapur - agak cair

cara:
- sediakan air gula melaka: masak 4 bahan pertama lapisan bawah hingga mendidih kemudian tapis & biar sejuk
- campurkan dengan semua bahan lain lapisan bawah, kacau di atas api hingga naik wap
- tuangkan ke dalam loyang dan kukus selama 12-15 min atau hingga masak
- untuk lapisan atas, kacau semua bahan hingga sebati
- kacau di atas api perlahan hingga naik wap
- sebelum tuangkan ke atas lapisan bawah garis2kan dulu lapisan bawah dengan pisau tapi jgn dalam sgt. kaedah ini untuk supaya lapisan bawah dan lapisan atas bercantum
- tuangkan ke atas lapisan bawah dan kukus semula selama 15-20 min
- biar sejuk sebelum dipotong

note: bahagian bawah penutup kukus hendaklah dilap setiap 5-7 min supaya air tidak menitik ke atas kuih. pastikan apinya juga sederhana dan tidak terlalu kuat. kalau tak mau dilap sentiasa bolehlah penutup kukus ditutup dengan kain

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin