memang suka sgt makan kuih talam nie kalau boleh semua mcm talam dlm dunia nie nak buat ... so jemputlah makan jgn segan2 ya sapa segan dia lah lapo
Bahan-bahan (satu loyang):
Lapisan bawah:
200ml air
80g gula merah/gula melaka
40g gula pasir
2 helai daun pandan - disimpulkan
70g tepung beras
1/2 camt garam
300ml santan - dari 1/2 biji kelapa
1/2 camt air kapur - agak cair
Lapisan atas:
350ml santan - dari 1/2 biji kelapa
1 biji telur
50g gula pasir
30g tepung gandum
20g tepung jagung
1/2 camt garam
1/2 camt air kapur - agak cair
cara:
- sediakan air gula melaka: masak 4 bahan pertama lapisan bawah hingga mendidih kemudian tapis & biar sejuk
- campurkan dengan semua bahan lain lapisan bawah, kacau di atas api hingga naik wap
- tuangkan ke dalam loyang dan kukus selama 12-15 min atau hingga masak
- untuk lapisan atas, kacau semua bahan hingga sebati
- kacau di atas api perlahan hingga naik wap
- sebelum tuangkan ke atas lapisan bawah garis2kan dulu lapisan bawah dengan pisau tapi jgn dalam sgt. kaedah ini untuk supaya lapisan bawah dan lapisan atas bercantum
- tuangkan ke atas lapisan bawah dan kukus semula selama 15-20 min
- biar sejuk sebelum dipotong
note: bahagian bawah penutup kukus hendaklah dilap setiap 5-7 min supaya air tidak menitik ke atas kuih. pastikan apinya juga sederhana dan tidak terlalu kuat. kalau tak mau dilap sentiasa bolehlah penutup kukus ditutup dengan kain
0 comments:
Post a Comment