Pages

22 July 2007

Sambal fishball


resepi nie yg paling senang dibuat utk career woman like me. I selalu gunting cili kering siap2 letak dlm freezer bag sbb bila nak guna dah siap gunting. tapi kalau utk masak sambal I selalu blend bawang, cili dan belacan semua sekali lepas tu masukkan dlm freezer.

a very simple recipe from me ... jemputlah makan
Bahan-bahan:
fish ball - digoreng sekejap
Cili kering - ikut kepedasan masing2
6-7 biji bawang kecil
1 biji bawang putih
belacan
air asam jawa
cili sos
gula, garam dan serbuk perasa

cara:
- blend cili kering, bawang kecil & putih dan belacan
- panaskan kuali, tumiskan bahan2 blend
- kalau nak kasi sambal tahan lama biar masa menumis tu lama sedikit sampai bertukar colour cam kehitaman
- masukkan cili sos dan gaulkan sebati
- bubuh air asam jawa, gula, serbuk perasa dan garam
- akhir sekali masukkan fish ball yg telah digoreng sekejap

note: fish ball boleh diganti dengan ikan goreng, udang, sotong

2 comments:

MyPeriukBelanga said...

k.nis mmg selalu masak yg nih, peberet quaisar & qayyum. pisbol tu goreng dulu baru lambakkan kat sambal tumis. k.nis kalu tumis sambal...mau 1jam lebih! sampai itam aku buat dia :D

noreen said...

nie pun mmg peberet reen jugak sbb sonang gitu tapi taklah buat sampei itam sbb nak berkuah sbb hubby suka lambakkan sambal tu banyak2 atas nasi. rindu ahhhhh

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin