22 July 2007
Sambal fishball
resepi nie yg paling senang dibuat utk career woman like me. I selalu gunting cili kering siap2 letak dlm freezer bag sbb bila nak guna dah siap gunting. tapi kalau utk masak sambal I selalu blend bawang, cili dan belacan semua sekali lepas tu masukkan dlm freezer.
a very simple recipe from me ... jemputlah makan
Bahan-bahan:
fish ball - digoreng sekejap
Cili kering - ikut kepedasan masing2
6-7 biji bawang kecil
1 biji bawang putih
belacan
air asam jawa
cili sos
gula, garam dan serbuk perasa
cara:
- blend cili kering, bawang kecil & putih dan belacan
- panaskan kuali, tumiskan bahan2 blend
- kalau nak kasi sambal tahan lama biar masa menumis tu lama sedikit sampai bertukar colour cam kehitaman
- masukkan cili sos dan gaulkan sebati
- bubuh air asam jawa, gula, serbuk perasa dan garam
- akhir sekali masukkan fish ball yg telah digoreng sekejap
note: fish ball boleh diganti dengan ikan goreng, udang, sotong
2 comments:
k.nis mmg selalu masak yg nih, peberet quaisar & qayyum. pisbol tu goreng dulu baru lambakkan kat sambal tumis. k.nis kalu tumis sambal...mau 1jam lebih! sampai itam aku buat dia :D
nie pun mmg peberet reen jugak sbb sonang gitu tapi taklah buat sampei itam sbb nak berkuah sbb hubby suka lambakkan sambal tu banyak2 atas nasi. rindu ahhhhh
Post a Comment