1 kg ubi kayu - yang telah siap diparut
650ml santan pekat
260gm gula pasir
3 biji telur - dipukul sedikit
1 camt garam
1 camt esen vanila
sedikit pewarna kuning
minyak sapi atau mentega - untuk sapuan pada acuan
cara:
- sapukan acuan kuih dengan minyak sapu atau mentega. ketepikan
- satukan kesemua bahan ke dalam mangkuk adunan dan kacaukan sehingga gula larut dan semua bahan sebati
- tuangkan adunan ke dalam acuan dan bakar pada suhu 180-200C (bergantung pada oven masing2) selama 1 jam 10 min atau sehingga masak
- setelah masak biarkan betul2 sejuk barulah dipotong dan dihidangkan
note: senang dan sedap
source: bro rozzan
2 comments:
salam..
kaklizateruja nak bikin la..
kebetulan ada ubi kat dapur..
InsyaAllah akan akak buat ptg ni....
tak susah pun nak buatnya kat sini senang je k.liza beli ubi parut yg frozen senang keje
Post a Comment