![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjeTYF7PmJdvDSmhGsLvSrjhdyLy8QU3VX0bP-cljf-AqDfmnCslrCcub7MXdAkOShBMHKRAl4LfgQ0PwxaMtC3Yg8aNYYWFbgOugQpUUWFVmfo0F_Xb3Tux_pFxcu78dIu_cWXy1pjWZU/s400/masak+lemak+lomak.bmp)
Bahan-bahan:
600ml santan - dari 1 biji kelapa
1 ekor ayam - dipotong 8-10
20-22 biji cili padi - ikut suka pedas
2.5sm kunyit
2 batang serai
2 biji kentang - belah 4
1 keping asam gelugur/keping
1 sudu teh gula pasir
garam secukup perasa
cara:
- tumbuk cili padi, kunyit dan sebatang serai
- ketuk baki serai, letak di dalam periuk dengan bahan tumbuk dan ayam
- jerang di atas api sederhana hingga kering air ayam
- tuangkan santan, bubuh kentang, asam gelugur/keping, gula pasir dan garam. kacau sekali-sekala hingga mendidih
- bila ayam masak dan kentang empuk, bolehlah diangkat
note: juka menggunakan ayam bandar, tumbuk 3 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih
0 comments:
Post a Comment