![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg4hpMRABtTaArjIMyqHQMDPTkTH2dosetnyNYCIehj1-_BSRpinm2BSp6zJappdyq6_tXPhoIBJKHx-mEiylYUq0QbNAoUISQA14iaohprvbOSDEel4wg6cbCFjNBNRTgYq0KmsCAaVo8/s400/sushi.bmp)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg2x3FcA33Ujg-BnZW8vxr3Cor2JjpHpBsEYPmuqODa_1PrLjHYvJIW4gsxkgKobx1FCCfCcI6MftaDqR1u9poDOyJB9Q_9E-pkps41fCAAdZvDtYYQPoGvhn1yp4s6aBTlDCLpIWxU3ag/s400/sushi+2.bmp)
Bahan-bahan (4-5 org):
1/2 kg beras jepun
cuka untuk sushi
3 biji telur
1 batang timun
lettuce
udang
5 helai seaweed
mayonis
bamboo mat
isi dalam bole diganti dgn tuna, ikan salmon dll mengikut citarasa masing2
cara:
- masak beras jepun seperti masak nasi biasa
- bila dah masak, masukkan nasi ke dalam bekas besar dan tuangkan cuka sushi ke atas nasi. kacau nasi dgn cuka rata2. biarkan nasi sejuk
- udang direbus dan dibuang kulitnya
- telur dipukul sekejap dgn sudu dan goreng dgn sedikit minyak.bila dah masak, potong telur panjang2
- buang sedikit kedua-dua belah hujung timun. potong memanjang. lettuce dibersih dan potong besar2 (sehelai lettuce potong dua)
- ambil sehelai seaweed, letakkan di atas bamboo mat. senduk nasi dan ratakan nasi ke semua bahagian seaweed tersebut
- kemudian letakkan sehelai lettuce diatas nasi. diikuti telur, timun, dan udang. akhir sekali masukkan mayonis
- gulung makizushi tersebut padat2 dan ptg seperti didlm gambar
0 comments:
Post a Comment