![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjUtQWi6TsXZPDW32GthNj0iuqdkARU97B2r3Ey4de5NKocFVa-ybDE8wfMC9x2hxrSYEhkuwBrwfskBqENmf731Wm0VflJE6FTNjM5vTAXhIkvKL-6vbBcaWVOqaa-Aj9o5IiQB-0WEhQ/s400/IMG_1686.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh6_xpsK72-eLVTjaGb8coqiB1E79HKXkzA4zqj4ierXxoUBF4Sa28AMshHMv7nXbD6mLiYrKmVX2ekM2z1oz0W-QhNRTv6e4XDm-rEC9gwjq163JF_s_BxG6HHQwjguTjljZ8mHpZXQr4/s320/IMG_1690.jpg)
resepi dari Yani
Bahan-bahan (8 biji):
300g tepung gandum
6g baking powder
2g garam
162g air suam
6g dry yeast
30g gula halus
18g lemak sayur
cara:
- masukkan tepung, baking powder dan juga garam. kacau biar serata
- campurkan air, dry yeast dan gula dalam bekas lain. kacau biar gula larut
- masukkan no.2 ke dalam no.1. Uli sehingga hampir licin
- masukkan pula lemak sayur. Uli sehingga licin. Buat bentu bulat
- penaikkan sehingga 2 kali ganda atau 40C selama 30 minit bagi sesiapa di negara sejuk
- utk uji naik ke tidak..Taburkan sedikit tepung di atas doh. Tekan dengan jari. Kalau tinggal lubang, maknanya doh dah naik
- tekan-tekan untuk keluarkan angin. Bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bentuk bulat. Rehatkan selama 10 minit
- ambik sebiji doh, canaikan dan letaklah inti ditengahnya. Tutup rapat-rapat
- Bila dah siap isi inti, biarkan dalam 5 minit. Bila dah nampak naik sikit, bolehlah kukus
- kukus dengan api kuat selama 15~20 minit.. Masa tengah kukus jangan buka penutup kukusan
2 comments:
jordan shoes
golden goose outlet
kobe shoes
golden goose
golden goose sneakers
stone island
supreme new york
jordan shoes
curry 7 sour patch
cheap jordans
click here for more info advice click here for info click this Related Site useful reference
Post a Comment