Pages

2 June 2007

Dalca daging

resepi dari umi

Bahan-bahan:
200 gm daging - dipotong kiub
80 gm kacang dal
3 sudu makan rempah kari daging
6 sudu besar campuran bawang merah, bawang putih + halia yg telah diblend
bunga cengkih, kulit kayu manis dan buah pelaga
1 kiub stock ayam
santan
garam dan serbuk perasa secukup rasa
ubi kentang - dipotong kiub
carot - dihiris
cili hijau - dipotong dua jgn putus
terung
buah tomato - dipotong 4
daun kari

cara:
  • panaskan periuk tumiskan bunga cengkih, kulit kayu manis dan buah pelaga hingga naik bau
  • kemudian masukkan bahan2 blend dan kacau sebati
  • masukkan rempah kari dan daun kari and kacau hingga garing
  • masukkan kacang dal, daging dan sedikit air
  • tutup periuk dan kacau sekali sekala untuk pastikan kacang dal tak melekat
  • bila daging dah emput, masukkan stok ayam, santan, garam dan serbuk perasa
  • masukkan ubi kentang dulu dan last sekali masukkan semua jenis sayur
  • masak sehingga ubi kentang betul2 empuk

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin