![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhlKyvhbc8Zi67QjqZGS66K-6Sd4jtUSobERD5bZ-1pYV7bLNCqI3zJa5tPzp8L0V-cQlrjOWiv-rZoupxIZseT4Jm7M5GUV6MPgc2y_ok75eBU2qGcdctKe7B39C258s3BvCpRcmdNPnk/s400/sagu+1.bmp)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhRpOjdnnSMWFd903IfttSgSASr3K6RjQ6oPZ1NW1_H-PFciVGIQIYr9mig294ZvDfwVG9-V6Jl8M4q0QE9RdRZ_3otEl0oYMXqGOWFgSVkJtr4e_4kdi3Ax8iJOOqcgfPMBuAkFulACXI/s400/sagu+2.bmp)
Bahan-bahan:
2kg ubi kayu
700ml santan - dari 1 biji kelapa (atau guna dlm tin)
1 cawan gula pasir
1 cawan gula merah + 60 ml air - dimasak hingga larut
2 biji telur
1 sudu makan pewarna kuning
cara:
- ubi dibuang kulit, potong dan dibersihkan
- kemudian dikisar hingga halus
- perah airnya dgn kain maslin (kalau tak ada guna tapis kelapa or tapis tepung pun boleh)
- biarkan sagunya mendap selama 20 min
- campurkan sagu dgn isi ubi kayu yg dimesin tadi
- buangkan airnya
- campurkan santan dan gula pasir ke dalam adunan ubi tadi
- kacau hingga bercampur rata
- ambil 1/3 adunan dan dimasukkan air gula merah
- bahagian baki pula dibubuh pewarna kuning
- kemudian masukkan telur ke dlm adunan kuning dan digaul sebati
- sapukan loyang dgn sedikit marjerin
- tuangkan 1/2 senduk acuan coklat ke dlm loyang dan kukus selama 10 min atau hingga masak (lebih kurang 8-10 min pun boleh kalau agak2 dah keras sikit)
- kemudian tuangkan pula satu senduk adunan kuning dan kukus lagi hingga masak
- buat begini berselang seli warna hingga 7 lapis
- selepas selesai, kukus lagi 20 min sebelum diangkat dan dibiarkan sejuk
1 comments:
noreen... rajinnya!!! kak e tak terbuatlah camtu... orang rajin je yang boleh buat tau ;)
Post a Comment