![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEin4KiggIaE0q_v_nGc0My9HvYG_02FmuqtfEwpiNxJnZ-u_jktrzXRkVdfYzI6ms5wE5vyMDXWrTFSFkOSCkeYbQWKooNRdqftNnR70m3GTbs4f23vCtOuO5UhK8XRRVgOPXDx5SRBygg/s400/burger+malaysia+2+pic.jpg)
resepi dari Yani
Bahan-bahan (8 biji):
200g tepung gandum
140ml susu/ air
2 sudu besar butter/margerin
2 1/2 sudu besar gula halus
1/2 sudu kecil garam
2 sudu kecil dry yeast
minyak untuk menggoreng
sambal ikan bilis
timun
cara:
1. masukkan ke dalam mangkuk bahan-bahan (*). Uli sehingga tak melekat kat tangan. Buat bulat besar. Biarkan kembang 2 kali ganda
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgYZNOW0HeNC8Tkbhyphenhyphen_l_8DUidKjw9zVNfG_mRgaTKGO-G_NVD0rasGhsD_xyu4VjmHtk31GFKeLIwCZSHHf6LjluYATpoutf2ewlRBK1MUbKtZLjwNQuyVbZCK-uK2b7ok9ZroG9KGJmQ/s320/doh+burger+msia+1+pic.jpg)
2. lepas tu , tumbuk-tumbuh doh roti tadi untuk keluarkan angin. Kemudian bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bentuk bulat
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiscaeXWv6zJ9CY2NEuCQHo3uFuSqxpvoOL0WAXz9GCpjLbmSZJOxtAuzZI2YJMoKkV1AnsNPW4v0dY1yUFuN4TkaLsa920a0Jw_kfZomABknq7629kdKunt5OI6S-ISE-waLZFKMeF50w/s320/doh+burger+msia+2+pic.jpg)
4. belah 2 roti yang dah masak tapi jangan sampai terputus. Isikan dengan sambal bilis dan juga timun yang dihiris nipis-nipis
0 comments:
Post a Comment