![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiE6xvVbdpVV_wmhPQ1PyOPazzPP0I8SWRBpnE8bYAo2yVLzl4WPkG1duyKxSJwGFjwKhTZ4swR11759caxtYE_7Qf8Kh45S9sOkLS9mZBtBLSpOLECsFriCuSBNJg2GEPMoGmTU6HseIo/s400/IMG_1647.jpg)
resepi dari Skyblue
Bahan-bahan (2 org):
* 6 ketul kepak ayam, bahagian tengah
* 1 sudu kecil sos ikan
* 1 sudu besar jus lemon
* *3 batang serai, guna bahagian putih sahaja
* *2-3 biji cili api (*dikisar)
* 1 sudu kecil gula, boleh diganti dgn syrup atau honey
* Garam secukup rasa
* 1 sudu kecil minyak masak
* Daun sup dan lemon untuk hiasan
cara:
- masukkan semua bahan2 kecuali yg bertanda * ke dalam zip lock bag. Gaulkan sehingga rata. Simpan/perap dalam peti sejuk selama 1 jam. Nak sedap lagi, simpan overnight.
- panaskan ketuhar pada suhu 200C.
- lapiskan baking tray degan aluminum foil, sapukan degan minyak masak. Letakkan ayam yang telah diperap ke atasnya dengan bahan perap sekali.
- bakar selama 15 minit untuk bahagian atas dan bawah. Lepas itu, oven grill sehingga permukaannya jadi perang sikit.
- letak ayam didalam pinggan dan tuangkan kuah dia ke atasnya, hiaskan dgn daun sup dan lemon.
0 comments:
Post a Comment