![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhGFK6TzszpZ5nlpeA_-mclLBuXoBTf_0z-Ol9jbgLH27OLu2UDHjX35ZdFoS3e_c-m10KjJkPS0DJE5PuD7YxSlj6_XsUYJhhpfjw92NSmgE8KcuFO1resTR1wxorN-a_bhGbRNl7A-TY/s400/chicken.bmp)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj9Rmc_fxwNeNwhIbsKc5YWlr92leq05RXCewL7Hiw8o9gywWXc5JESNEWvPbodWYEyn1Huc40tyQ4xh2BB4iqTCzBL73E0qFT8Zw4pgJePaIKTNM1Kbs0baoliLEk_nWvL_AzBnWyQExg/s400/chicken+2.bmp)
Bahan-bahan ( 4 orang )
Bahan A
* 600 gm ayam
* tepung jagung
* garam
Bahan B
* 100 gm kacang gajus - goreng dan toskan minyak
* 30 gm lada kering - pilih yg lebar2 dan potong dlm 1 - 1.5 inchi panjang
* 2 biji bawang besar (kuning) - potong dadu besar2
* 4 ulas bawang putih - ditumbuk halus
* 1 biji lada bangala hijau- potong lebar2 sediikit
* 3 sdm sos tiram
* 2 sdm cili sos
* 1/4 cwn air
* minyak utk menumis
* garam-jika perlu
* 2 inci halia - ditumbuk halus
cara:
utk bahan A tadi - isi ayam disalutkan sedikit garam dan tepung jagung - kemudian goreng dan toskan
- panaskan sedikit minyak dlm kuali.
- goreng lada kering hingga garing dak ketepikan
- tumis halia dan bawang putih hingga garing dan masukkan bawang besar
- masukkan lada bangala, isi ayam dan sos tiram dan cili sos dan sedikit air.
- biarkan kering masukkan kacang gajus, kacau dan matikan api
0 comments:
Post a Comment