![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgcYcaJe2OZ1bMWxO_EmM2BRBwzrTvUoun-VoPOGt8RONd3WciZbsEGKemzmG1-BsW79pfeFgp-27cLaCslYrcIoG268t473eccHd6dU8qhJO-LlMF7jvG426ozPI6BUpTrmdQ47FAfHqw/s400/IMG_1669.jpg)
Bahan-bahan (4 org):
3 cawan beras basmathi
sedikit rempah tumis
6 ulas bawang merah - blend
5 ulas bawang putih - blend
2"halia - blend
setengah biji bawang besar - dihiris
sedikit daun pudina, daun bawang, daun sup
2-3 sudu besar minyak sapi
1 sudu teh garam
sedikit pewarna kuning
gajus dan kismis sebagai hiasan - goreng
2 sudu makan rempah beriani
4 setengah cawan air
setengah cawan susu cair
cara:
- panaskan minyak sapi, kemudian tumis rempah tumis dan rempah beriani
- masukkan bawang hiris gorengkan sebentar. kemudian masukkan pula 2 sudu besar campuran bawang merah, halia dan bawang putih yg di blend tadi (baki campuran yg di blend akan diguna utk kuah daging baryani).
- masukkan air dan tunggu sampai mendidih
- masukkan daun bwg,daun pudina,daun sup.masukkan juga garam.kemudian..masukkan pula beras. kacaukan
- pindahkan periuk ke dalam rice cooker dan biar nasi masak
- bila nasi dah masak, keluarkan daun-daun yg ade dlm periuk tu.kemudian tambahkan susu cair ke dalamnya. titikkan pewarna dan kacaukan
- masukkan 2 senduk kecil rempah dari kuah daging baryani ke dalam nasi. kacau rata. (nak lebih 'kick',masukkan juga 2-3 ketul daging bersama kuah dari kuah daging tu ke dalam nasi)
- masukkan gajus dan kismis. sedia untuk di hidangkan.
0 comments:
Post a Comment