Bahan-bahan (8-10 biji):
340gm tepung
1 camb baking powder
75gm gula kastor
1/2 camt garam
125gm mentega tanpa garam - yang sejuk dan dipotong kiub
150ml double cream
50-75ml susu segar
1/2 camt esen vanila
50gm mentega - dicairkan untuk disapukan ke atas scones
gula kastor - untuk ditaburkan ke atas scones
to serve:
250ml clotted cream atau double cream - dipukul menggunakan whisk sehingga pekat/keras
strawberry jam - atau apa2 perasa pun boleh
gula aising - untuk ditaburkan ke atas scones
cara:
- ayakkan tepung bersama2 dengan baking powder dan masukkan ke dalam mixer fitted with paddle attachment bersama2 dengan garam dan gula
- kemudian masukkan mentega sejuk. mix lagi. selepas itu masukkan cream yang telah dicampurkan dengan susu dan esen vanila
- mix lagi tetapi jangan over-mix nanti scones akan menjadi keras. cukup sekadar sebati
- kalau tak ada paddle attachment boleh digaulkan tepung yg telah diayak bersama2 dengan baking power bersama dengan garam dan gula hingga sebati
- setelah itu masukkan pula mentega sejuk dan gaulkan rata seperti breadcrumb
- kemudian tuangkan campuran cream, susu dan esen vanila sedikit demi sedikit sambil diuli sehingga tidak melekat di tangan
- taburkan papan canai dengan sedikit tepung dan keluarkan adunan tadi dari mixer
- leperkan doh dengan tangan jadi bentuk empat segi setebal 2cm
- biarkan doh tadi rehat selama 10 min. selepas itu potong mengguna round cutter 4-5cm dan susunkan ke atas parchment-lined baking sheet. simpankan di dalam fridge selama 10 min
- sementara itu panaskan oven pada suhu 200C
- keluarkan scones dari fridge dan sapukan dengan mentega cair dan taburkan sedikit gula kastor
- bakar selama 12-15 min atau sehingga keperangan
- scones bolehlah dihidangkan bersama2 dengan cream, strawberry jam dan taburkan sedikit gula aising
0 comments:
Post a Comment