5 March 2008
Pau resepi II
Bahan-bahan:
500gm tepung gandum
1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil dough softener
1 sudu besar gula
1 sudu kecil yis
2 sudu besar shortening (crisco)
250gm air suam
cara:
1. gaul rata semua bahan kecuali air
2. masukkan air sedikit demi sedikit sehingga habis sambil diuli sehingga licin dan tak melekat di tangan
3. tutupkan doh dengan kain lembab dan biarkan naik 2 kali ganda. setelah itu tumbuk2kan doh tadi dan bahagikan menjadi bebola kecil
4. kemudian canaikan dan masukkan inti dan tutupkan semula. letakkan ke atas lapisan kertas yg telah disiap dipotong bulat
5. rehatkan sebentar sehingga naik sekali lagi
6. sementara itu panaskan kukus dan masukkan pau. kukuskan selama 10-12 min atau sehingga masak. pastikan penutup kukus dibalut dengan kain supaya air tidak menitis di atas pau
0 comments:
Post a Comment