Pages

26 March 2008

Sate

Bahan-bahan:
Bahan2 A:
1 kg kambing/isi ayam/lembu
250gm gula pasir
garam secukup rasa
lidi sate secukupnya

Bahan2 dikisar halus:
2 sudu makan ketumbar biji
1 sudu makan jintan putih
1 sudu makan jintan manis
sejari halia
sejari kunyit hidup
2 batang serai
4 biji bawang putih

Bahan2 B - dibancuh:
1 biji buah keras - ditumbuk
1 sudu teh gula pasir
1 sudu makan air
1 sudu makan minyak masak

Bahan2 kuah sate:
600gm kacang tanah - digoreng dengan sedikit minyak
60gm asam jawa
240gm gula pasir
2 batang serai - dititik
sejari lengkuas - dititik
minyak untuk menumis

Bahan2 dikisar halus:
30 batang lada kering
3 biji bawang besar
6 biji bawang putih
8 biji buah keras
sejari kunyit hidup
40gm belacan

cara:

1. cara untuk buat sate: daging/ayam/kambing dicuci bersih dan ditoskan. hiris daging/ayam/kambing mengikut cita rasa masing, tetapi setelah dihiris jangan dicuci lagi
2. gaul hirisan daging/ayam/kambing ini dengan rempah kisar, gula dan garam sehingga rata. perap selama 2 - 3 jam atau semalaman supaya rempahnya meresap
3. barulah dicucuk dengan lidi sate. bakar di atas tempat pembakar sate atau atas grill pan. renjiskan dengan Bahan2 B yang telah dibancuh dan bakarlah sehingga garing dan masak
4. hidangkan dengan kuah sate, ketupat/nasi impit, hirisan timun dan bawang besar
5. cara untuk buat kuah sate: kacang tanah dikisar jangan terlalu halus. asam jawa diramas dengan 6 cawan air dan ditapis
6. panaskan minyak, tumis rempah kisar sehingga garing dan enak baunya. masukkan serai dan lengkuas. tuangkan air asa dan kacau rata
7. masukkan pula gula pasir dan garam. akhir sekali masukkan kacang tanah dan masaklah sehingga mendidih dengan api yang sederhana
8. kuah sate ini perlu dikacau selalu supaya dasarnya tidak hangus. masaklah sehingga kepekatan yang diinginkan
9. kuah sate enak dimakan setelah disimpan semalaman

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin