Bahan-bahan:
6-8 keping tahu - dicuci bersih dan digoreng
200gm tauge - buang kepala dan ekor
2 biji timun - dicuci bersih dan diparut/dihiris macam mancis
100ml kicap pekat manis
50ml kicap lemak manis
75gm gula tanjung atau gula pasir
10 biji atau lebih limau kasturi - kalau tak ada boleh digantikan dengan asam jawa
300-500gm kacang tanah - digoreng dan ditumbuk kasara
sedikit air masak
garam secukup rasa
Bahan2 kisar:
8 biji cili merah
8 ulas bawang putih
12 biji cili padi
cara:
1. gaul bahan2 kisar dengan kacang tanah
2. masukkan kedua2 jenis kicap, gula, garam, jus limau kasturi dan secukup air
3. bahan2 nie hendaklah dimasukkan sedikit2 terutama sekali gula, garam dan jus limau kasturi. sambal tahu goreng tidak boleh cair. ia harus pekat kerana air tahu adakalanya akan banyak mengalir keluar
4. cara menghidang: tahu yang baru digoreng, dipotong dadu kasar. letak dipinggan dan toskan airnya. hias dengan tauge dan timun. kemudian tuang sambal kacang diatasnya
5. enak dimakan semasa tahunya masih panas
0 comments:
Post a Comment