Pages

10 June 2008

Ayam masak maghribi

Bahan-bahan:
1 ekor ayam - dipotong 14
3 biji bawang besar - dihiris halus
1 sudu makan pes halia dan pes bawang putih
2 biji buah tomato - dipotong dadu
2 sudu makan rempah kari daging
1 sudu makan rempah beriani
1 sudu makan serbuk lada putih/sulah
1 sudu teh serbuk jintan putih
5 biji buah pelaga
1 jari kulit kayu manis
5 sudu makan yogurt/tairu atau santan pekat
2 cawan air
2 sudu teh garam
1/2 cawan minyak untuk menumis
1/2 cawan daun pudina - dihiris

Bahan2 kisar:
10 biji lada merah
1 batang serai - bahagian putihnya
1 hiris lengkuas

cara:

1. ayam dilumur dengan serbuk kunyit dan garam lalu diperap sebentar
2. panaskan 1-2 sudu makan minyak di dalam kuali dan goreng lembab ayam tadi untuk mematikan darahnya. alihkan ke mangkuk dan ketepikan
3. panaskan lagi lebihan minyak dan tumiskan kulit kayu manis, buah pelaga sehingga meletup2
4. masukkan hirisin bawang besar dan goreng sehingg garing. masukkan bahan2 kisar, buah tomato beserta pes halia dan pes bawang putih. masak selama 10 min
5. setelah itu masukkan semua rempah serbuk dan 1 cawan air. gaul rata
6. tutup kuali dan renihkan selama 10 min. setelah itu buku tutup kuali masak lagi selama 5 min kemudian barulah ditaburkan garam dan 1 cawan air lagi
7. gaul rata, tutupkan semula kuali dan biarkan sehingga mendidih. setelah itu kecilkan api dan masak lagi sehingga kuahnya pekat sedikit. gaul setiap 10 min
8. masukkan santan atau tairu dan gaul sampai rata. masak lagi selama 10 min sambil dikacau setiap beberapa minit
9. barulah dimasukkan ayam, gaul lagi sampai rata dan masak sehingga ayam empuk dan bergaul rata dengan kuahnya
10. matikan api. akhir sekali taburkan hirisan daun pudina
11. enak dimakan dengan sebarang jenis nasi atau roti

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin