Pages

14 June 2008

Roti keset



Bahan-bahan:
300gm tepung roti
100gm tepung gandum
11gm yis segera
75gm gula pasir
20gm susu tepung
2 biji telur
130gm air sejuk
1 camt garam
75gm marjerin

filling:
80gm chocolate rice/chocolate chips
100gm parutan cheese cheddar

1 biji telur - pukul untuk sapuan atas roti

cara:

1. cara manual: pukul semua bahan2 ke dalam mixing bowl kecuali marjerin dan garam dengan menggunakan dough hook sehingga sebati selama 10 min
2. kemudian barulah dimasukkan garam dan marjerin sambil dipukul lagi selama 5 min atau sehingga semuanya bergaul rata dan menjadi doh
3. setelah itu keluarkan dan bentukkan doh tadi menjadi bulat. letakkan ke dalam mangkuk yang telah digris dan rehatkan supaya doh naik dua kali ganda selama 45min - 1 jam
4. selepas doh naik keluarkan dah tumbuk2kan supaya mengeluarkan angin. kemudian timbang doh menjadi 60gm setiap satu dan bentukkan bulat sebanyak 12 biji
5. rehatkan doh tadi selama 10 min lagi dan kemudian barulah diisikan dengan filling. bentukkan doh menjadi seperti bentuk sosej dan aturkan ke dalam loaf pan. setiap loaf pan hendaklah disusun sebanyak 6 doh
6. setelah siap di susun rehatkan sekali lagi selama 45 min atau naik dua kali ganda. tutup loaf pan dengan cling film atau kain
7. sapukan doh dengan telur yg telah dipukul atau dengan susu segar dan bakar pada suhu 180C selama 25 min atau sehingga masak dan keperangan
8. jika ingin uji roti tu masak ketuk2kan permukaan bawah roti dan jika ada bunyi bermaksud roti tu dah siap sepenuhnya
9. kalau guna bread machine masukkan kesemua bahan2 dan tekan setting doh. tunggu sehingga siap dan selepa itu ikuti proses no. 4 ke bawah

tips: to make bread with a good crust and colour, you need to add some steam into the oven as the loaves bake. without steam, the crust of your loaf will form very quickly and the expanding gas inside will have nowhere to go. with steam the top of the loaf stays moist, delaying the formation of the crust. obviously don't spray so much that your oven is filled with water, but around 15 good squirts before your bread goes in and another 5 after should do it. get close to the oven when you spray - just a few centimetres away - you should be able to feel the steam on your hands. and do it quickly, so that you don't keep the door of the oven open for too long

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin