Pages

6 June 2008

Chocolate swirl pound cake

Bahan-bahan (serving 12-16):
1 1/2 cawan tepung gandum
1 camt baking powder
1/4 camt garam
1/2 cawan (113gm) mentega tanpa garam (unsalted butter)
1 cawan gula pasir
1 camt esen vanila
2 biji telur
1/2 cawan susu segar
1 cawan chocolate chips kurang manis

cara:

1. panaskan oven pada suhu 160C. selepas itu griskan 9x5x3 inch or 8x4x2 loaf pan. ketepikan
2. ayakkan tepung bersama2 dengan baking powder dan garam ke dalam mixing bowl, ketepikan
3. di dalam mixing bowl yang lain pukul mentega dengan mixer selama 30 saat. masukkan gula dan esen vanila sambil dipukul lagi sehingga sebati
4. kemudian masukkan pula telur satu persatu sambil dipukul sehingga rata
5. campurkan adunan tepung yang telah diayak tadi ke dalam adunan telur dan kacau sehingga adunan benar2 sebati
6. tuangkan 1/2 adunan tadi ke dalam loaf pan dan taburkan chocolate chips ke atasnya dan ditutupi denga 1/2 lagi adunan tadi
7. hentakkan sedikit loaf pan sebelum dibakar selama 55-60 min atau sehingga masak
8. setelah masak angkat loaf pan dan letakkan di atas wire rack dan biarkan betul2 sejuk sebelum dipotong dan dihidangkan

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin