Pages

15 June 2008

Croissants

Bahan-bahan (makes 12-14):
500gm strong white flour (tepung roti)
20gm fresh yeast atau 8gm (2 1/2 tsp) instant yeast
10gm garam
50gm gula kastor
55gm telur - 1 biji
125gm cold full-fat milk
125gm air

200gm unsalted butter - straight from the fridge
1 biji telur, dipukul dengan secubit garam - untuk sapuan atas croissant

cara:

1. uli tangan: masukkan tepung ke dalam mixing bowl dan rub kan yeast dengan jari, selepas itu masukkan pula garam dan gula. gaul rata
2. kemudian masukkan pula telur, susu dan air, kacau rata sambil diuli sehingga menjadi doh
3. keluarkan doh dari mixing bowl dan uli lagi di atas papan pencanai sehingga elastik dan tidak melekit di tangan
4. bentukkan doh menjadi bulat yang besar dan letakkan semula ke dalam mixing bowl tadi. cut a cross in the top of dough with a knife. tutup dengan cling film dan simpan di dalam fridge selama 2 jam atau semalaman
5. breadmachine: masukkan kesemua bahan kecuali butter dan tekankan setting doh. biarkan di dalam mesin selama 25 min sahaja. keluarkan dan bentukkan bulat. cut a cross in the top of dough with knife. masukkan ke dalam mixing bowl dan tutup dengan cling film. simpan di dalam fridge selama 2 jam atau semalaman
6. setelah siap taburkan sedikit tepung ke atas papan pencanai. doh yang telah dipotong akan menjadi bentuk seperti gambar no. 1 dibawah.
7. keluarkan doh dari mixing bowl, bermula dengan tengah2 doh (gambar no. 2), canaikan doh menjadi bentuk empat segi (gambar no. 3)
8. keluarkan mentega dari fridge dan masukkan ke dalam freezer bag. canaikan mentega menjadi bentuk empat segi (gambar no. 4) setebal 1cm dan letakkan ke atas doh tadi (gambar no. 4)
9. setelah itu lipatkan doh menjadi bentuk empat segi (gambar no. 5 & 6)


10. canaikan doh yang telah dibalut dengan mentega tadi menjadi bentuk rectangle (gambar no. 7) making it 2-3 times longer than its original length (about 60-70cm)

11. lipatkan semula doh into thirds (gambar no. 8) dan letakkan ke atas plastic tray atau board. tutupkan dengan cling film dan simpan di dalam fridge selama 20-30 mins

12. keluarkan dari fridge dan ulangi cara no. 10-11 sebanyak 3 kali (gambar no. 10)
13. setelah siap canaikan doh menjadi bentuk rectangle 30x75cm dan setebal 4mm. trim tepi doh (gambar no. 11) dan cuit each strip into 6-7 triangles (gambar no. 12). making the base of each triangle about 9cm and the sides roughly 15cm (gambar no. 12)

14. make a tiny vertical cut in the base of each triangle (gambar no. 13). this little split will help to form the croissant shape as you roll up the dough

15. bolehlah digulung each triangle from the base (gambar no. 14) dan lakukan sehingga habis (gambar no. 15). susunkan croissant tadi ke atas baking tray yang telah digris dan jarakkan to allow for expansion while proving. letakkan croissant di dalam oven atau microwave selama 2 jam. atau boleh jugak di biarkan di dalam baking tray dan tutup dengan cling film tetapi jangan disapukan dulu dengan telur kerana nanti ianya akan melekat di cling flim

16. setelah croissant naik bolehlah disapukan dengan telur dan bakar pada suhu 220-230C atau 180-200C bergantung pada jenis oven. bakar selama 18-20 min

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin